Érdekességek
Ipari tanulmányok egész sorának számításai szerint a zöldségfeldolgozás során keletkező szén-dioxid-kibocsátás körülbelül 0,7 kg a végtermék egy kilogrammjára számolva.
A termelés során keletkező CO2 - kibocsátás
Ipari tanulmányok egész sorának számításai szerint a zöldségfeldolgozás során keletkező szén-dioxid-kibocsátás körülbelül 0,7 kg a végtermék egy kilogrammjára számolva.1 Ezzel a feldolgozott zöldségek előállítása az élelmiszeripar legkisebb mennyiségű szén-dioxidot kibocsátó ágazatai közé tartozik.
Átlagos európai CO2 -kibocsátás különféle élelmiszerek esetén2:
Marhahús - kilogrammonként 22,1 kg CO2
Sertéshús - kilogrammonként 7,5 kg CO2
Baromfihús - kilogrammonként 4,9 kg CO2
Tej - kilogrammonként 1,4 kg CO2
1Samen: Az adatokat cégek szolgáltatták abban az esetben, ha nem volt hozzáférhető nemzetközi vagy állami szervektől, esetleg független szervezetektől származó nyilvános adat)
2Bron: Forrás: European Commission Joint Research Centre, Evaluation of the livestock sector’s contribution to the EU greenhouse gas emission http://ec.europa.eu/agriculture/analysis/external/livestock-gas/exec_sum_en.pdf
Termékkategóriák
Letöltések